Android vs iOS marile diferente explicate
Android vs iOS marile diferente explicate

Android vs iOS: marile diferențe explicate

Aproape toți cei care și-au cumpărat un smartphone au trebuit să decidă ce este potrivit pentru ei, un dispozitiv Apple sau un Android. Dar ce caracteristici au ambele sisteme de operare și unul este subiectiv mai bun decât celălalt?

Aceasta este o întrebare pe care toată lumea va trebui să și-o pună atunci când decid să-și actualizeze smartphone-ul. Și întrebarea devine puțin mai complicată dacă iei în considerare că Android acoperă o gamă largă de telefoane, companii precum Google, Samsung, Oppo și Microsoft utilizând toate sistemul de operare Android.

Cu toate acestea, este important să rețineți că Android este deținut de Google și, în prezent, cele mai recente telefoane Google sunt singurele dispozitive care dispun de cel mai nou sistem de operare Android.

Între timp, iOS este exclusiv pentru iPhone-urile Apple, având o interfață diferită și favorizând aplicații precum Safari și Mail față de Google și Gmail – deși ultimele două sunt disponibile.

Pentru a ușura durerea de a decide ce sistem de operare este potrivit pentru dvs., am creat acest ghid aprofundat pe ambele platforme și pe ceea ce oferă acestea. Continuați să citiți pentru a afla tot ce trebuie să știți.

Versiunile curente

Începând cu Apple, cea mai recentă iterație a iOS este iOS 16 , care a fost lansat pe 12 septembrie 2022. Această actualizare se va aplica tuturor iPhone-urilor lansate după iPhone SE 2 și va fi disponibilă pentru utilizare pe noua iPhone 14 la lansare.

Una dintre cele mai mari caracteristici ale iOS 16 este ecranul de blocare reimaginat; puteți personaliza stilurile de fonturi , afișa widget-uri și puteți prezenta unele dintre fotografiile dvs. preferate, cu accent pe personalizarea dispozitivului pentru a se potrivi cel mai bine nevoilor dvs.

De asemenea, puteți crea mai multe ecrane de blocare care au fundaluri și estetică diferite, ceea ce înseamnă că puteți crea un anumit ecran de blocare cu anumite widget-uri, cum ar fi vremea sau calendarul, pentru anumite scenarii.

De asemenea, Apple a actualizat Focus, permițându-vă să personalizați notificările. Aplicațiile și oamenii pot fi reduse la tăcere, iar filtrele Focus înseamnă că puteți seta limite în aplicațiile Apple și terțe, cum ar fi Messages sau Mail, pentru a reduce la tăcere conținutul care distrag atenția.

Acum puteți edita mesajele care au fost trimise sau chiar să le anulați complet , cu opțiunea de a marca un mesaj ca necitit dacă nu aveți timp să răspundeți când îl vedeți. Este important să rețineți că veți putea edita sau anula trimiterea unui mesaj numai în maximum 15 minute după ce a fost trimis inițial, după aceea nu îl veți mai putea modifica.

iOS 16 a introdus mai multe funcții decât cele enumerate aici și, în general, se pare că Apple se concentrează mai mult pe elementele de personalizare, precum și pe AI-ul său mai inteligent.

În ceea ce privește tabletele, iPadOS este software-ul ales pentru linia iPad de la Apple. Preia funcțiile de bază disponibile pe telefoane și le modifică mai mult pentru ecranul mai mare, inclusiv funcții precum multitasking-ul cu ecran răspândit.

Android 13 este cea mai recentă versiune a sistemului de operare Google, fiind lansată integral pe 15 august 2022. În acest moment, orice telefon Google lansat după Pixel 4 poate rula Android 13, care include Pixel 6 , Pixel 6 Pro și Pixel 6a .

Alte telefoane care folosesc Android pot accesa forma beta a sistemului de operare, Google susținând că o lansare completă va veni mai târziu în acest an pentru mărci precum Oppo, OnePlus, Realme și Motorola. Cu toate acestea, deoarece versiunea de Android a fiecărei mărci este diferită, este greu de evaluat cu adevărat când va ajunge actualizarea în altă parte.

Android 13 nu este o reconstrucție uriașă pe Android 12 și funcțiile sale, adăugând mai multe elemente de personalizare. Puteți personaliza aplicațiile non-Google pentru a se potrivi cu imaginile de fundal și culorile telefonului dvs., cu scopul de a face ecranul dvs. de pornire mai personalizat și mai potrivit nevoilor dvs.

Google a adăugat, de asemenea, capacitatea de a atribui anumite limbi aplicațiilor individuale, permițând persoanelor care vorbesc mai multe limbi să păstreze sistemul dispozitivului lor într-o singură limbă, păstrând aplicațiile într-o altă limbă.

În ceea ce privește funcțiile de siguranță, Android 13 vă va șterge istoricul clipboard-ului după o perioadă de timp dacă ați copiat informații personale, cum ar fi e-mailul, adresa sau acreditările de conectare pentru a face dispozitivul mai sigur.

Aplicațiile pe care le descărcați pe Android 13 vor avea nevoie, de asemenea, de permisiunea explicită pentru a trimite notificări, în loc să li se permită să le trimită în mod prestabilit, făcând ecranul dvs. de pornire mai puțin aglomerat și mai puțin distragător.

Mai mult, Android 13 a adoptat audio Bluetooth Low Energy (LE) care are ca rezultat o latență mai mică; acest lucru ajută la reducerea întârzierii și vă permite să auziți un sunet care este mai bine sincronizat cu sursa.

Android 13 poate fi folosit și pe tablete selectate. Tabletele Android vor putea să vă înregistreze palma și stiloul ca atingeri separate, permițându-vă să desenați și să scrieți pe tabletă fără a crea semne accidentale prin sprijinirea mâinii pe ecran.

Primele versiuni

Prima versiune de iOS a fost introdusă în 2007 și se numea iPhone OS. În comparație cu cel mai recent sistem de operare, acesta a fost foarte simplu, oferind utilizatorilor acces la diverse aplicații precum Ceas, Calendar și Note, printre altele. Nu exista App Store și nicio funcție de copiere și inserare.

Prima versiune a sistemului de operare Android a fost numită Android 1.0 și a fost lansată în versiune beta în noiembrie 2007, lansând complet în septembrie 2008. Google a achiziționat Android în 2005 înainte de lansarea primului sistem de operare și de atunci a folosit tehnologia pe propria linie. a dispozitivelor. Cu toate acestea, Android este folosit și de o mulțime de alte companii care dezvoltă telefoane, venind ca principalul rival al iOS.

Cotă de piață

În ciuda faptului că sunt deținute de doar două companii, iOS și Android alcătuiesc o parte masivă a pieței mobile, alte sisteme de operare mobile căzând în obscuritate de-a lungul anilor. Acestea fiind spuse, există și alte sisteme de operare din care să alegeți, cum ar fi Sailfish, Tizen Open-Source și KaiOS, deși sunt mult mai puțin populare.

Potrivit Statista , în iulie 2022 71,47% dintre dispozitivele active foloseau Android, în timp ce 27,88% dintre dispozitivele active foloseau iOS. 0,65% dintre utilizatori foloseau un dispozitiv care suporta un alt sistem de operare, demonstrând cât de mult iOS și Android domină piața.

Securitate

Deoarece Android și iOS funcționează diferit, există diferite niveluri de securitate asociate cu acestea. Începând cu Android, acestea sunt, din păcate, o țintă primitoare pentru dezvoltatorii de malware, deoarece există mai mulți dintre ei în sălbăticie, așa cum am văzut în secțiunea anterioară.

Deoarece sunt utilizate mai multe dispozitive Android la un moment dat, țintirea dispozitivelor Android oferă o suprafață de atac mai mare și, deoarece acest sistem de operare a fost adaptat de producătorii de smartphone-uri – ceea ce poate duce la personalizarea dezvoltatorului a sistemului de operare – există mai multe defecte de securitate prezente. .

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că iPhone-urile nu sunt susceptibile la atacuri. Deoarece software-ul pentru iPhone este atât de omogen, un atac de succes ar putea afecta întregul sistem. Acesta nu ar fi cazul cu Android, deoarece este foarte fragmentat și este puțin probabil ca un atac să poată accesa atât de multe informații.

În ciuda acestui fapt, se pare că iOS este sistemul mai sigur în mod implicit, deoarece Apple App Store este mult mai strict cu ceea ce permite pe platformă, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să descărcați o aplicație rău intenționată decât dacă ați folosi Android Google. Magazin Play.

Și așa cum am menționat, actualizările Android sunt de obicei eșalonate, telefoanele Google fiind de obicei primele care accesează cel mai recent software. Acest lucru ar putea fi periculos atunci când încercați să protejați utilizatorii de un atac; în timp ce Apple poate pur și simplu împinge o actualizare de software pentru toți utilizatorii săi, persoanele cu un dispozitiv Android vor trebui să aștepte ca producătorul dispozitivului lor să testeze actualizările înainte de a le transmite utilizatorilor.

Dacă doriți să aflați mai multe despre practicile de securitate și siguranță ale Android și iOS, aruncați o privire la articolul nostru detaliat despre ce platformă este mai sigură , cu sfaturi și sfaturi de la experți de top în securitate despre cum să rămâneți în siguranță.

Magazine de aplicații

După cum sa menționat în ultima secțiune, iOS și Android au soluții separate atunci când vine vorba de descărcarea de aplicații. Apple folosește App Store, care a fost dezvoltat de Apple și lansat în 2008, cu o zi înainte de iPhone 3G .

Potrivit Apple, există aproape două milioane de aplicații disponibile pe App Store, 100% dintre aplicații fiind verificate automat pentru malware cunoscut. Mai mult, peste 215.000 de trimiteri au fost respinse de Apple anul trecut pentru încălcarea regulilor de confidențialitate, arătând procesul strict de screening al companiei pentru aplicațiile din magazinul său.

Pe de altă parte, Android preferă Google Play Store, care este operat și dezvoltat de Google și lansat în 2008. Există peste 3,4 milioane de aplicații disponibile pentru descărcare din Play Store, deși Google este mai puțin transparent decât Apple în a dezvălui cât de des verifică malware-ul pentru aplicațiile sale și câte sunt respinse.

Și, deși App Store nu este impenetrabil, au existat multe cazuri în care oamenii au descărcat accidental aplicații infectate cu malware de pe Google Play, deoarece procesul de testare este mai puțin riguros și compania permite încărcarea mai multor conținut.

Aparat foto

A decide dacă iOS sau Android are o cameră mai bună este o întrebare imposibilă, deoarece există mai multe telefoane care acceptă Android, ceea ce înseamnă că nu există un standard.

Probabil, deoarece Apple deține control deplin asupra designului și specificațiilor camerei, există mai multă consistență în calitatea camerei pe dispozitivele iOS. Acest lucru nu poate fi spus pentru Android, deoarece unele dispozitive acceptate vor avea un obiectiv din sticlă, în timp ce altele vor prefera plasticul, iar senzorii pot varia foarte mult în funcție de producătorul smartphone-ului.

Cu toate acestea, marea varietate oferită de Android înseamnă că consumatorii pot alege camera care se potrivește cel mai bine nevoilor lor, de la dotări incluse până la preț.

Dacă vrei să știi care este cea mai bună cameră pentru iPhone , cel mai bine este să te uiți la cea mai recentă versiune. Deși nu am reușit să revizuim încă gama iPhone 14, iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max au o nouă configurație a camerei.

iPhone 14 Pro dispune de o nouă cameră principală de 48 MP cu un senzor quad-pixel avansat, care oferă o rezoluție de patru ori mai mare decât în ​​ProRAW . Apple a dezvoltat senzori mai mari pentru a lăsa să pătrundă mai multă lumină și a dezvoltat un nou motor fotonic care permite Deep Fusion să aibă loc mai devreme în procesul de fotografiere, care păstrează mai multe date pentru a oferi o imagine mai luminoasă și mai vibrantă.

Cu toate acestea, flagship-ul Pixel 6 Pro oferă o cameră principală de 50 MP, recenzia noastră observând cât de realiste arată fotografiile. Seria Pixel vine, de asemenea, cu o serie de funcții ale camerei precum Real Tone , Face Unblur și Magic Eraser , care le permite utilizatorilor să creeze imagini mai personalizate, care au mai mult caracter.

Deoarece există atât de multă diferență în calitatea camerei când vine vorba de dispozitivele Android, nu puteți spune că unul este cu siguranță mai bun decât celălalt. Dar, dacă sunteți interesat să vedeți ce smartphone-uri pe care le-am analizat includ cele mai bune camere, consultați lista noastră de cele mai bune telefoane cu cameră , care conține intrări atât de pe iOS, cât și de pe Android.

Concluzie

Android și iOS vin cu o serie de caracteristici diferite care oferă propriile beneficii și dezavantaje. În cele din urmă, este posibil să descoperiți că se reduce la preferințele personale și oricine dorește să dețină un iPhone în mod specific va fi automat în ecosistemul iOS în mod implicit.

Diferența în interfața de utilizare va avea, de asemenea, un impact asupra experienței dvs. de utilizare a oricărui dispozitiv și este posibil să descoperiți că preferați aspectul și senzația unui sistem de operare în detrimentul altuia.

Cu toate acestea, este important să luați în considerare acești factori atunci când luați în considerare un nou dispozitiv. Dacă încă sunteți interesat să aflați mai multe despre telefoane și despre modul în care dispozitivele Apple și Android pot diferi, consultați lista noastră de cele mai bune smartphone pentru o vizualizare mai cuprinzătoare. De asemenea, puteți vedea lista noastră de cele mai bune smartphone-uri la prețuri accesibile sau, dacă știți care sistem de operare este potrivit pentru dvs., avem cele mai bune liste dedicate pentru cel mai bun iPhone și cele mai bune telefoane Android, astfel încât să puteți vedea ce opțiuni sunt disponibile chiar acum.

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie / 5. Voturi:

Niciun vot până acum, evaluează pagina !