O centrala cu peleti transforma deseurile de lemn in caldura acasa

O centrală cu peleți transformă deșeurile de lemn în căldură acasă

O centrală cu peleți transformă deșeurile de lemn în căldură acasă

Lemnul este o opțiune excelentă de încălzire din surse regenerabile – disponibil pe scară largă și ardere curată (în centrale certificate), dar pentru unii dintre noi, manipularea lemnului de foc și îngrijirea focului necesită prea mult timp. Dacă o centrală tradițională cu lemne nu este potrivită pentru dvs., poate doriți să luați în considerare o centrală pe peleți; după cum sugerează și numele, ard peleți din subproduse din lemn comprimat și alte biomasă.

Stilul de viață de încălzire cu peleți se potrivește undeva între confortul automatizat al sistemelor de gaz, ulei sau electrice și cerințele practice ale unei centrale cu lemne. Aparatele cu peleți variază de la modele care sunt aprinse manual, cu puterea termică controlată direct de către proprietarul casei folosind un cadran sau butoane, până la acele unități care se aprind electric, cu alimentarea cu peleți și puterea de căldură controlate automat de un termostat montat pe perete.

Un alt motiv pentru a lua în considerare trecerea de la sursele de căldură pe combustibili fosili la o centrală cu peleți: vă poate reduce amprenta de carbon. Peleții de lemn nu produc aproape deloc dioxid de carbon care schimbă climatul dacă sunt utilizați ca combustibil – deși unii combustibili fosili sunt de obicei utilizați la fabricarea și transportul peleților.

Tehnologia pentru sistemele moderne de încălzire cu peleți rezidențiale a fost inventată încă din 1983. Această tehnologie este acum fiabilă, matură și eficientă. Principala întrebare rămasă de răspuns este dacă stilul de viață cu peleți are sens pentru tine. Și pentru a răspunde la această întrebare aveți nevoie de o privire în interiorul procesului.

Viața cu căldură de peleți

Pornirea unei centrale cu peleți durează aproximativ cinci minute. Chiar și fără termostat, puteți alege cantitatea de căldură dorită, deoarece puterea de căldură este variabilă prin modificarea setării unui singur control care reglează viteza ventilatorului de evacuare și viteza melcului care alimentează peleți în vasul de ardere.

Intervalele de consum de peleți variază, în funcție de setări și circumstanțe. Producătorii listează intrarea în unități termice britanice pe oră (Btu/h). Aportul maxim variază de la 30.000 la 48.000 Btu/h, multe centrale pretind aproximativ 40.000 Btu/h. (Puterea de căldură reală va fi mai mică, deoarece nu toată energia din lemn ajunge ca căldură furnizată unei clădiri.)

Unele modele încălzesc un spațiu, în timp ce alte modele pot încălzi o casă întreagă. În funcție de tipul de centrală și de cât de cald funcționează, ventilatoarele și melcul pot face zgomot vizibil, deși unele modele funcționează aproape silențios.

Deși există sisteme de încălzire cu peleți alimentate în vrac (sunt deosebit de populare în Europa), majoritatea sistemelor rezidențiale din Romania se bazează pe saci de peleți, care sunt turnați într-un buncăr, câte un sac. Sacii sunt adesea expediați pe paleți protejați de ambalaje rezistente la intemperii, dar sacii de peleți trebuie depozitați în interiorul unei clădiri pentru a le menține uscate. Peleții trebuie să fie uscati pentru a arde corect. Așezarea devreme a peleților este importantă, deoarece în ultimii câțiva ani s-a produs un deficit regional de peleți la mijlocul iernii. Dacă intenționați să vă bazați pe peleți pentru căldura dvs. principală, luați în considerare achiziționarea întregii provizii de iarnă în timpul verii anterioare. Nu lăsa achiziția până în ultimul moment, altfel ai putea fi dezamăgit.

Umplerea buncărului de peleți a centralei este o treabă destul de ușoară, deși este nevoie de puțină practică pentru a o face fără a provoca pătrunderea prafului în cameră. Frecvența de umplere depinde de cererea de căldură. La nivelul minim de căldură, aragazul ar putea arde doar o jumătate de kilogram de peleți pe oră. Pe vreme rece, când încărcătura este mare și dacă aveți un spațiu mare de încălzit, puteți arde până la cinci kilograme pe oră, ceea ce înseamnă că veți adăuga un sac de combustibil de până la trei ori pe zi. Desigur, cantitatea de combustibil pe care trebuie să o utilizați va depinde de zona dvs. climatică, de eficiența energetică generală a casei dvs. și de zona care este încălzită. Un expert în încălzirea peleților cu energie regenerabilă de la HomeFort.ro își sfătuiește clienții să planifice utilizarea în medie a unui sac de combustibil pentru fiecare zi a sezonului de încălzire.

Îndepărtarea cenușii este o altă sarcină necesară, deși frecvența acesteia depinde de calitatea combustibilului și de tipul de ars pe care modelul de aragaz îl folosește. Pentru unele modele, îndepărtarea cenușii este o treabă zilnică; altele pot rula câteva zile fără îndepărtarea cenușii. Conținutul de cenușă al combustibilului este un alt factor care afectează rata de acumulare.

De asemenea, cenușa se acumulează în aval de vasul de ardere și de vasul de cenușă. Particulele minuscule numite cenușă zburătoare sunt transportate în fluxul de evacuare prin schimbătorul de căldură și în carcasa ventilatorului de evacuare și sistemul de ventilație. Aceste zone trebuie curățate pentru a menține aragazul să funcționeze corect. O acumulare de cenușă zburătoare poate cauza o restricție a debitului de evacuare, care va declanșa un comutator sensibil la presiune, închidend aragazul. Veți avea nevoie fie de un profesionist care să întrețină soba în mod frecvent, fie să aflați unde sunt aceste colțuri și colțuri importante, astfel încât să le puteți curăța singur.

Cel mai bun mod de a elimina cenușa zburătoare este cu un aspirator – fie un aspirator special pentru centrală cu peleți, fie un aspirator de magazin cu un filtru de gips-carton. Frecvența de aspirare depinde de conținutul de cenușă de combustibil, de designul centralei, de configurația ventilației și de cât combustibil utilizați. Poate fi necesar să curățați orificiul de ventilație de două ori pe an; dar părți interne, cum ar fi carcasa ventilatorului, la fiecare două săptămâni.
Costul peleților

Cum se compară costul încălzirii cu peleți cu alte opțiuni? Aceasta este o întrebare dificilă din cauza diferențelor regionale și pentru că prețurile la energie sunt volatile în zilele noastre. Leonard spune că încălzirea cu peleți este în prezent aproximativ același cost ca gazul natural și aproximativ jumătate din costul petrolului. În orașe, peleții se compară favorabil cu lemnul de foc tăiat, despicat și livrat, deși lemnul de foc tinde să fie semnificativ mai ieftin în zonele rurale. Acest lucru face ca încălzirea cu peleți să fie una dintre cele mai bune achiziții pentru încălzirea locuințelor urbane sau suburbane. Leonard spune că 50 de saci, sau 1 tonă de peleți, este aproximativ echivalentul ca putere de încălzire cu un cablu complet de lemn de foc de 4 picioare pe 4 pe 8 picioare. Acestea sunt linii directoare generale, așa că atunci când vă gândiți dacă încălzirea cu peleți este potrivită pentru gospodăria dvs., ar trebui să faceți propria cercetare pentru a confirma prețurile locale.

Emisii de peleți de lemn

Unii peleți de încălzire sunt fabricați din produse secundare ale fabricilor de cherestea și ale plantelor de rindeluit, deși nu toți peleții se pot lăuda cu această origine. Pe lângă avantajul evident de a folosi o resursă de biomasă regenerabilă, care altfel ar putrezi într-o grămadă uriașă undeva, există întreaga problemă a emisiilor de carbon care contribuie la efectul de seră.

Când ardeți orice fel de biomasă pentru căldură, carbonul este eliberat în atmosferă, dar carbonul din biomasă trebuie considerat diferit față de carbonul eliberat din combustibilii fosili. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, să ne uităm mai atent la o instalație de peleți.

Fabrica de peleți Pellet Fabrique, este unul dintre cei mai mari producători de peleți din Romania. Face parte dintr-o operațiune de pardoseală din lemn de esență tare care utilizează așchii de rindeau fără coajă ca materie primă pentru 90.000 de tone de peleți din lemn de esență tare cu conținut scăzut de cenuşă, cu energie ridicată, vânduți în fiecare an sub marca Pellet. Dacă așchii de aici nu s-ar transforma în pelete, ar putrezi singuri, returnând încet cea mai mare parte a carbonului pe care îl conțin în atmosferă. Transformarea așchiilor de lemn în peleți și utilizarea lor pentru încălzirea locuinței se leagă doar de o parte a ciclului carbonului care funcționează indiferent dacă îl folosim sau nu. Comparați acest lucru cu carbonul antic eliberat din subteran îndepărtat prin arderea combustibililor fosili și puteți vedea că emisiile de carbon din arderea lemnului nu ar trebui privite în același mod.

Instalarea unei centrale cu peleți

Centralele cu peleți vin în trei tipuri principale: centrale, termoșeminee și cazane, centralele fiind de departe cele mai populare. Deoarece schimbătorul de căldură răcește gazele de eșapament la o temperatură relativ scăzută, centralele cu peleți nu au nevoie de un coș convențional pentru centrale cu lemne. După pornirea inițială, gazele de eșapament sunt fără fum, ceea ce înseamnă că creozotul nu se acumulează și nu există riscul de incendii la coșuri. Acest lucru este bun, dar sistemul de ventilație este încă o componentă vitală care are nevoie de caracteristici speciale pentru a funcționa în mod fiabil.

Evacuarea de la centralele cu peleți este de obicei aerisită în aer liber printr-o țeavă de oțel cu pereți dubli, cu diametrul de 3 sau 4 inchi. Spre deosebire de centralele pe lemne convenționale care depind de presiunea negativă din cauza tirajului natural al coșului de fum, sistemele de evacuare pe peleți funcționează sub presiune pozitivă, deoarece un ventilator intern forțează evacuarea în orificiu de ventilație. Aceasta înseamnă că munca de asamblare a orificiilor de ventilație este destul de diferită față de o centrală obișnuită cu lemne. Este esențial să sigilați cu atenție toate îmbinările cu blocare prin răsucire, conform instrucțiunilor producătorului.

Teoretic, o aerisire pentru o centrală cu peleți ar putea fi doar înfiptă prin perete pentru a arunca evacuarea în aer liber, deoarece evacuarea este forțată de ventilator, dar în practică această așa-numită „ventilare directă” nu este o idee chiar bună. Pentru a explica de ce, trebuie să explorăm ce se întâmplă atunci când energia electrică este scoasă dintr-o centrală pe peleți în funcțiune. Deoarece centralele cu peleți depind de electricitate pentru a funcționa ventilatoarele, melcul și sistemul de control, întreruperile de curent pot cauza dificultăți dincolo de rezultatul evident al nefuncționării.

Dacă trageți de ștecher pe modelele standard cu aerisire directă, flăcările se sting încet când ventilatorul și melcul se opresc. Fumul se acumulează în aparat și se poate infiltra încet în cameră prin scurgeri mici din jurul ușii sau al buncărului. Deși mirosul de fum poate fi alarmant pentru utilizatori după prima pană de curent pe care o experimentează, fumul se oprește atunci când se consumă cantitatea mică de combustibil din vasul de ardere. Există două modalități comune de a preveni această problemă de fum.

O opțiune este să instalați un sistem de rezervă a bateriei pentru a furniza energie electrică pentru a funcționa ventilatorul de evacuare până când vasul de ardere este golit, de obicei 15 până la 30 de minute. Însă, majoritatea centralelor și inserturilor pe peleți consumă până la 400 de wați în timpul pornirii și aproximativ 100 de wați în funcționare normală, astfel încât un sistem mic de rezervă a bateriei nu va furniza suficientă energie electrică pentru a le menține încălzit mult timp.

O soluție mai bună este să adăugați o creștere verticală la aerisire. O ridicare de 5 până la 10 picioare a orificiului de ventilație pe peretele exterior al casei poate oferi suficient curent natural, chiar dacă ventilatorul nu funcționează, pentru a evacua fumul rezidual până când focul se stinge. O secțiune verticală de ventilație pe peretele exterior rezolvă problema scurgerii de fum în cazul în care se întrerupe curentul, dar nu rezolvă toate problemele potențiale.

Centralele cu peleți conectate la orificiile de aerisire care se termină parțial pe un perete pot fi vulnerabile la oprire dacă un vânt puternic bate împotriva acelui perete. Senzorul de presiune menționat mai devreme se poate activa pentru a opri aparatul. O abordare mai bună este să treceți orificiul de ventilație pentru peleți chiar prin surplomba acoperișului, astfel încât să nu fie susceptibil la efectele vântului în jurul casei. Dacă aerisirea este rulată deasupra nivelului acoperișului, aproape că nu există nicio șansă ca un vânt puternic să închidă soba. Rețineți că instalatorii profesioniști măresc diametrul de aerisire de la 3 la 4 inci pentru sistemele care includ un cot și mai mult de câțiva metri de aerisire. Experiența a arătat că orificiile de aerisire de 3 inci se umplu prea repede cu cenuşă zburătoare, iar restricția de flux rezultată poate interfera cu funcționarea.

Pentru a găsi o locație pentru o centrală cu peleți în casa dvs., va trebui să respectați cerințele pentru distanțe de siguranță față de suprafețele combustibile. Veți dori să luați în considerare și trei lucruri suplimentare.

  • În primul rând, dacă aerisirea trebuie să se termine parțial în sus de un perete exterior al casei, locația trebuie selectată cu atenție, astfel încât evacuarea să nu fie atrasă înapoi în casă prin uși, ferestre sau orificii de ventilație. Dealerul dvs. de centrale pe peleți și instrucțiunile de instalare a centralei pe peleți vor oferi spațiul liber necesar pentru deschiderile casei.
  • În al doilea rând, veți avea nevoie de un loc unde să vă depozitați peleții. Această zonă ar trebui să fie acoperită și, de preferință, în interior. Și cu cât este mai aproape de arzator, cu atât va fi mai convenabil.
  • În al treilea rând, este necesară o priză standard de 220 volți pentru alimentarea cu energie electrică a centralei.

În cele din urmă, dacă decideți că o centrală pe peleți este o opțiune bună pentru casa dvs., asigurați-vă că alegeți cu atenție un comerciant cu amănuntul. Multe magazine mari încearcă să atragă clienți oferind prețuri mici și totuși personalul lor nu este instruit în tehnologia peleților. Pentru a vă asigura că beneficiați de asistența tehnică de care aveți nevoie, contactați un comerciant cu amănuntul specializat, de preferință unul cu mulți ani de experiență în încălzirea peleților. Noi va recomandam centralele Mareli de la Homefort.ro

Peleți fără lemn

Lemnul nu este singura sursă de materie primă peleți. Scoarța, sâmburii de cireș, cerealele de calitate scăzută și culturile energetice crescute în fermă sunt, de asemenea, folosite pentru încălzirea peleților. Porumbul a fost folosit și pentru combustibil înainte ca prețurile să crească semnificativ. Una dintre provocările încălzirii cu biomasă non-lemnoasă implică tratarea conținutului ridicat de cenușă al acestor materiale. Peleții de lemn de înaltă calitate ar trebui să conțină mai puțin de 1 la sută cenușă. Dar nu este neobișnuit ca peleții din scoarță sau iarbă să conțină 4% sau 5% cenușă.

Acest conținut ridicat de cenușă creează o problemă. În majoritatea centralelor cu peleți standard, temperaturile de ardere în vasul de ardere pot depăși 650 ℃. Când se întâmplă acest lucru, mineralele din cenușă fuzionează împreună, formând bulgări semi-duri numite „clincher” (cum ar fi cele produse din arderea cărbunelui moale). Acestea fac imposibilă îndepărtarea automată a cenușii din centrală, făcând combustibilii cu conținut ridicat de cenuşă prea deranjanți pentru a fi practici. Cine vrea o centrală pe peleți care trebuie îndepărtată manual de cenușă de mai multe ori pe zi? Recent, provocarea peleților cu conținut ridicat de cenușă a fost abordată de centralele concepute pentru a îndepărta automat clincherul.

O soluție pentru combustibilii cu conținut ridicat de cenușă este un arzător cu ardere prin gazeificare care utilizează un proces de ardere în două părți pentru a evita formarea clincherului, dar nu toate modelele folosesc acest sistem. Prima etapă implică arderea la temperatură scăzută, fără aer, care transformă energia combustibilului într-un gaz volatil la temperaturi mult sub pragul de clincher de 650 de grade. Acest lucru se întâmplă într-o parte etanșă a arzătorului de gazeificare, chiar înainte ca un curent de aer de ardere să fie introdus în proces. Acest aer secundar susține arderea completă la temperaturi ridicate în interiorul arzătorului, fără formarea de clincher. Snecii îndepărtează automat cenușa pufoasă rezultată. Chiar și arzând combustibilii cu cea mai mare cenușă, centralele cu acest design pretind că necesită întreținere de curățare doar la fiecare două sau trei săptămâni.

Pentru mai multe detalii tehnice si oferta curenta de centrale peleti, va recomandam sa luati legatura cu cei de la HomeFort.ro

Cât de utilă a fost această pagină ?

Faceți clic pe stele pentru evaluare!

Rata medie / 5. Voturi:

Niciun vot până acum, evaluează pagina !